Eventos programados

There are no upcoming events.

.

Latest posts

Comparte
 

Etiquette at the dojo

1 Antes de comenzar

El kendo es practica descalç sobre terra de fusta. Així doncs, abans d’entrar al dojo caldrà treure’s les sabates i els mitjons. Si pateixes d’alguna condició médica que t’impedeixi caminar completament descalç, hauràs d’avisar abans de classe per veure què es pot fer al respecte. Les sabates es deixen al costat de la porta d’entrada al dojo de forma que no obstaculitzin el pas.

Un cop t’hagis tret les sabates i els mitjons, quan estiguis a la porta cal saludar al shomen (正面) del club que estarà penjat a la part més allunyada de la classe. Entra al dojo amb el peu dret i fes una reverència un cop acabat el primer pas, mirant al shomen.

Col·loca les coses que portis a un costat de la classe (igual que fan la resta de companys). Si ets un estudiant novell i encara no disposes de material pròpi agafa un shinai (竹刀) o el bokken (木剣) de la bossa del club.

Cal que vagi amb temps suficient per estar llest per a començar l’entrenament quan el sensei (先生) o sempai(先輩) (alumnes de major graduació o antiguitat) ho demani.

Que vol dir que estiguis preparat?

Si ets novell i encara no et vesteixes amb la roba de kendo, cal que tinguis preparat un shinai (o bokken) correctament (és a dir, amb la tsuba (鍔) corresponent). Revisa que la fusta del shinai o bokken estigui en bon estat, sense estelles (però això es deuria fer a casa!).

Si ets veterà cal que et vesteixes amb el tare (垂) i el do (胴) (només en el cas que es faci pràctica amb shinai, en cas de pràctica amb bokken no caldrà) i preparis el shinai (o bokken). Recorda que has de col·locar tota l’equipació en seiza (正座).

Caldrà que deixis el men i els kote de forma ordenada i llistos per a ser utilitzats durant la classe. Així doncs situant el men a sobre els kote per la part de la reixa. Els kote han d’estar posats paral·lels i amb els polzes situats cap a l’interior. Els himo (紐) o cordills del men s’han de mantenir recollits dins, tant al transportar-los com al deixar-los al terra.

Quan et desplacis per la classe vigila de no trepitjar ni ensopegar amb els companys, ni amb el material que pugui haver-hi pel terra.

Si portes a la mà el shinai o el bokken, porta’l de forma correcta, i vigilant de no donar cops o fer caure a altres companys. Al descansar, si l’agafes amb una sola ma, el shinai s’agafa per sota de la tsuba amb la ma esquerra i el bokken amb la ma dreta, o si agafes qualsevol dels dos amb les dos mans, deixant caure el fil al costat dret sense deixar anar les mans.

2 Calentamiento

L’escalfament es realitza amb tot l’equipació posada excepte el men i els kote, que han d’estar preparats correctament (amb la forma que hem explicat abans) per tal de poder-ne fer ús ràpidament quan finalitzi l’escalfament.

Un cop preparats segueix les instruccions dels sempais o dels sensei per a realitzar l’escalfament.

3 Saludos

Un cop finalitzat l’escalfament, quan el sensei sempai ho indiqui, agafa el que et falta de la vestimenta (men i kote) sense entretindre’t, agafa les coses i col·loca’t en fila segons la graduació (si tenim la mateixa graduació, segons l’antiguitat).

Quan el sensei estigui al seu lloc (davant de la fila d’alumnes), llavors el sempai de més graduació dona les veus:

Chakuza (着座): seu en seiza, col·loca l’equip que no portem posat davant teu a la dreta, i alineant el material amb els altres sempais. El shinai es posa a la teva esquerra, amb la tsuba a l’alçada dels genolls.

Seiza (正座): comença la meditació. Es col·loquen les mans en la postura de meditació zen. S’està en aquesta posició fins que es realitzi la següent veu.

Shomen ni rei (正面に礼): es tracta de saludar al shomen. Agafa el shinai i gira’t en direcció al shomen, deixa el shinai paral·lel al teu costat i fes una reverència. Tot seguit torna a agafar el shinai i gira’t en direcció al sensei(igual com havíem començat la veu).

Senseigata ni rei (先生方に礼): en cas d’haver-hi un sensei convidat, es saluda a aquest en primer lloc amb una reverència i amb l’expressió onegaishimasu al sentir aquesta veu.

Otagai ni rei  (お互いに礼): Es fa una reverencia com a salutació als companys, exclamant a la vegada onegaishimasu.

Al finalitzar aquesta veu arriba el pas de col·locar-nos el que queda de la vestimenta (el men i els kote). Finalment, ja pot començar la classe.

4 Explicaciones

Durant tota la classe cal que estiguem atens en tot moment a les instruccions del sensei i els sempais. Mentre s’estigui realitzant una explicació pots moure’t del lloc on et trobaves per poder visualitzar millor l’explicació. Al acabar aquesta cal que tornis ràpidament a la posició en la que hi eres abans.

5 Practicar ejercicios

Tots els exercicis s’han de fer donant el millor d’un mateix, tant per millorar el nostre kendo com per ajudar a millorar als nostres companys.

Al començament de cada exercici cal saludar al contrincant dient onegai shimasu (お願いします), i quan tots dos haguem acabat, cal dir arigato gozaimasu (ありがとうございます), gràcies… per agraïr la pràctica realitzada al company.

Mentre s’estigui realitzant un exercici podem realitzar o rebre consells o corregir errors a gent que sigui d’igual o menor grau que un mateix (mai a algú de més grau). Tots els comentaris s’han de fer de la forma mes concisa i clara possible per no endarrerir a la resta de companys de classe.

6 Descanso

Si durant l’entrenament vols realitzar un descans, ja sigui per que el sensei decideix realitzar-lo, o perquè estàs massa cansat de l’exercici i no pots continuar amb la classe, cal tenir uns punts en compte a l’hora de comportar-nos:

  • No recolzar-nos a cap paret
  • No utilitzar el shinai o bokken de bastó
  • No xerrar ni distreure als companys

Caldria que et situessis a alguna zona del dojo on no obstaculitzis als altres companys.

Principalment caldria que et mantinguessis de peus, però en cas contrari pots possar-te en seiza o amb les cames creuades (procura tapar la planta dels peus amb la hakama; al Japó es considera de mala educació mostrar la planta dels peus). En cas que et vulguis treure el bogu serà necessari que utilitzis la posició de seiza.

Si durant la realització d’un exercici amb un company necessites parar, ja sigui per que el tenugi et tapa els ulls, o per que se’ns ha deslligat algun dels himos del bogu,… primer de tot caldrà avisar al company que volem parar l’exercici, tot seguit realitzar una salutació, i llavors anar a un lloc apartat on poder realitzar l’acció necessària que ens impedia seguir amb l’activitat. Es important realitzar aquest tipus de canvis el mes ràpid possible per no destorbar l’entrenament dels altres companys, sobretot en el cas que s’estiguin duent a terme execicis de rotacions.

7 Kotae

Quan el nombre de kendokas és senar, una persona sempre quedarà esperant un torn fora de la zona de pràctica, on no molestí l’activitat dels altres companys (a un dels extrems de la fila per exemple) i entrarà a la següent rotació.

Durant aquest temps caldrà que romangui dempeus i sense recolzar-se a cap paret, a no ser que necessiti realitzar algún canvi en la seva vestimenta (normalment serà reajustar-se el bogu, que es deurà de fer en posició de seiza).

Si algun altre company no pot continuar l’exercici i et trobes descansant, aprofita per substituir-lo i reincorporar-te a l’exercici. Deixar un exercici a mitges només es possible si tenim algun problema amb la vestimenta o perquè ens trobem malament o ens hem fet mal; estar cansat no és motiu (a no ser que peligri la nostra salut…).

8 Finalización del entrenamiento

Quan finalitzi l’entrenament es realitzarà una fila segons la graduació de cadascú, de forma similar al començament de classe. Un cop alineats el sempai de més grau donarà les veus següents per acabar la sessió:

Chakuza: idèntic al començament de classe.

Seiza: Comença la meditació. Degut a que no hi ha ordre per a finalitzar-la, s’acaba quan se senti la següent veu.

Shomen-ni rei: Salutació al shomen on estigui situat dins del dojo.

Otagai-ni rei: Salutació als companys.

En aquest punt es dona per finalitzada la classe.

En cas que a l’entrenament hagi assistit algun sensei convidat o si som nosaltres els convidats del dojo, és obligatori anar a saludar al sensei.

Tot seguit caldrà treure’s el tare i el do i preparar tot el material per a guardar-lo (tot en posició de seiza o amb les cames creuades i els peus tapats).

En cas de ser novell i encara no anar vestit amb bogu, haurem de recollir els shinais (o bokkens) del club que s’hagin utilitzat durant la classe, recollir el shomen i portar-ho tot al magatzem del club.

En cas que a l’entrenament hagi assistit algún sensei, caldrà que algú li reculli el seu material (abans de recollir el propi material de l’alumne) i ho porti al magatzem del club.

Abans de sortir del dojo per últim cop, tornem a fer una reverència quan estiguem a la porta saludant cap a l’interior del dojo.